Home » Witte thee

Witte thee

Thee drinken kent zijn oorsprong in China. De consumptie van thee heeft zich over de hele wereld verspreid en er zijn inmiddels vele variaties ontstaan. In Nederland werd thee pas gedronken na het einde van de 17e eeuw, toen met de VOC grote hoeveelheden thee meekwamen uit China. Tot de 18e eeuw was thee erg duur en dus bewaarden de rijke mensen de thee vaak in prachtige zilveren theedozen.

TIP: hier kan je Witte thee online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Witte thee werd tijdens de Song-dynastie van 960 tot 1279 populair in China. Naast witte thee is in deze tijd ook het eerste papieren geld ontstaan en werd voor het eerst het noorden onderscheiden met behulp van een kompas. Witte thee wordt tegenwoordig ook in Sri-Lanka en India geproduceerd. Daarnaast wordt de thee uiteraard nog steeds geproduceerd in China en dan voornamelijk in de provincie Fujian.

Wat is het?

Witte thee wordt getrokken van de eerste jonge knoppen van de theeplant (Camellia Sinensis). De plant die wordt gebruikt is dus precies dezelfde als die van de andere thee. De knoppen worden echter geplukt in de eerste 48 uur na de vorming van de knop. Dit maakt de thee relatief kostbaar. De knoppen worden na het plukken in de zon te drogen gelegd. Ook wordt de thee omwikkeld met papier, 2 dagen bewaard in houten kisten en vervolgens twee maal op lage temperatuur gebrand. Hierdoor is de thee iets kostbaarder dan gewone thee. Het eindproduct ziet eruit als gedroogde langwerpige blaadjes. Net als gewone thee is het dus een gedroogde plant waar thee van wordt getrokken.

Wat maakt witte thee een superfood?

Witte thee heeft een aantal medische eigenschappen en gezondheidsvoordelen waardoor het wordt gezien als een superfood. Witte thee bevat bijvoorbeeld weinig theïne en veel antioxidanten. Voornamelijk het antioxidant flavonoïde komt veel voor.

Witte bevat veel antioxidanten. Antioxidanten hebben verschillende positieve werkingen op ons lichaam. Veel voorkomende antioxidanten in thee zijn de zogenaamde flavonoïden. Flavonoïden (ook wel vitamine P genoemd) spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling van vitamine C. Ze kunnen ook positief werken voor ons afweersysteem. Uit sommige onderzoeken is zelfs naar voren gekomen dat ze een kankerremmende werking hebben. Ook is aangetoond dat de omzetting van calorieën tot vet wordt verminderd.

Daarnaast is witte thee een interessant beautyproduct. Uit onderzoek blijkt dat witte thee rimpels vermindert. De stoffen in de thee remmen de eiwitten af die collageen en elastine in de huid afbreken. Het resultaat: een soepelere huid die mooi elastisch blijft en minder rimpels laat zien. Groene thee gaat voornamelijk de afbraak van elastine tegen terwijl de witte thee ook de afbraak van collageen tegen gaat. Een dubbel zo groot effect dus! Ook bevat witte thee polyfenolen, antioxidanten die cellen in ons lichaam vernieuwen. Oxidanten verouderen het lichaam, de antioxidanten gaan dit dus tegen. Witte thee is dus een uiterst geschikt anti-aging product door de aanmaak van nieuwe cellen en het afremmen van de afbraak van elastine en collageen. Met witte thee blijft u langer jong! Daarnaast zorgen de antioxidanten voor een zuiverende werking, waardoor de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

Naast een hoge concentratie antioxidanten bevat witte thee weinig theïne. Het is dus een cafeïnearm product, met de laagste cafeïneconcentratie onder de koffie- en theesoorten. Een kopje thee beval slechts 5 tot 10 mg cafeïne, in vergelijking met de 80 tot 120mg cafeïne in koffie een zeer klein beetje dus. Witte thee bevat ook fluoride, wat zorgt voor sterke botten en een sterk en gezond gebit. Witte thee heeft een positieve invloed op het gebit en helpt bij het voorkomen van tandbederf en gaatjes.

Hoe gebruik je het?

Witte thee gebruik je net als alle andere theesoorten. Je kunt de thee drinken wanneer je wilt. Zet dus een heerlijk kopje witte thee bij het ontbijt om even heerlijk wakker te worden. Of neem ’s avonds een lekkere kop thee voor je gaat slapen. Witte thee kun je dus zetten met gekookt water en een zakje of thee-eitje met een beetje van de gedroogde thee er in. Een optimale manier van witte thee drinken is met gekookt water dat is afgekoeld naar 70 tot 80 graden 0C. Je kunt de thee het beste tussen de 5 en 7 minuten laten trekken, afhankelijk van de gewenste smaak. Wanneer je het aantal antioxidanten in de thee wenst te vergroten, kun je ervoor kiezen om de thee wat langer te laten trekken.

De smaak van witte thee is delicaat en zacht en wordt vaak omschreven als verfijnd met een licht zoete toets. Wanneer je witte thee drinkt, is de smaakbeleving optimaal wanneer er geen suiker of melk aan wordt toegevoegd. Het is verstandig om de thee te bewaren in een luchtdichte en donkere verpakking om de kwaliteit van de thee zo min mogelijk te beïnvloeden.

Waar kun je het kopen?

Wil je ook graag gebruik maken van de gezondheidsvoordelen van witte thee? Het is niet overal verkrijgbaar, maar er is gemakkelijk aan te komen. Zo vind je zuivere witte thee onder andere bij natuurwinkels, maar je kunt de thee ook gemakkelijk online bestellen. Je hoeft er dan de deur niet voor uit en kunt toch snel genieten van een heerlijke kop thee vol medische eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Want wie veroudering tegen wil gaan, zit goed met een paar koppen witte thee per dag, boordevol antioxidanten die de elasticiteit van de huid verbeteren, zorgen voor sterke botten en een mooi gebit en een zuiverende werking hebben.

Waar wacht je nog op? Koop het product in de webshop!

>> Hier kan je Witte thee online kopen <<