Home » Kokos

Kokos

“Op een onbewoond eiland loopt niemand voor je neus, ja je voelt je er blij, want lekker leven is de leus.” Waar kun je beter vertoeven dan op een onbewoond, tropisch eiland met palmbomen? Ze zijn haast een voorwaarde om je bestemming ultiem te laten zijn. Palmbomen worden ook wel kokospalmen genoemd. Als je op een onbewoond eiland zit, kun je aan voedsel en vruchtwater komen dankzij deze boom. Ook als je je gewoon in Nederland bevindt, mag het superfood kokos niet ontbreken in je dieet. Wij leggen je uit wat het is, waarom het zo gezond is en hoe je kokos het beste tot je kunt nemen. Wedden dat je niet kunt wachten met proeven en profiteren?

TIP: hier kan je Kokos olie/meel online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is het?

De kokospalm wordt ook wel cocos nucifera genoemd. Deze palm wordt tot wel dertig meter hoog en heeft vier tot zes meter lange bladeren. De boom groeit in zand in de volle zon. Toch mag regen ook niet ontbreken: gemiddeld heeft de boom 720 tot 2000 millimeter regen nodig; dat is veel. Hierdoor kan de palm wel het hele jaar door groeien. De stam wordt gevormd door opgestapelde bladvoeten die blijven zitten als de bladeren afvallen. Omdat het geen echte stam is, wordt deze ook wel een schijnstam genoemd. Geen een andere boom of plant heeft cocos, dus het is een monotypisch geslacht. De vruchten van deze boom zijn de kokosnoten, die zichzelf natuurlijk hebben verspreid over verschillende tropische gebieden in ons land. Kokosnoten worden ook wel “klappers” genoemd, wat in het Maleisisch steenvrucht betekent. Het mesocarp is vezelig in plaats van vlezig. Is de vrucht helemaal rijp? Dan bestaat de hele vrucht uit vezelig kiemwit. De kokos komt gedroogd als kokosmeel in de handel terecht, net als het vloeibare kiemwit (klapperwater). Wij kunnen het vervolgens gebruiken als superfood, maar waarom is kokos zo goed voor onze gezondheid?

Wat maakt het tot een superfood?

 
Kokosolie, dat uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot wordt gewonnen, bestaat voor maar liefst 92 procent uit verzadigd vet. “Vet is niet gezond”, waar of niet waar? Niet waar. Het verzadigde vet bestaat namelijk voor twee derde uit middellange keten vetzuren, die juist heel erg gezond zijn. Je lichaam gebruikt deze energie en slaat ze niet op je heupen op als extra vet. Dit resulteert zelfs in de claim dat je afvalt van deze olie in plaats van er van aankomt! Eén voorwaarde: álle vetten vervangen door kokosolie vetten.

Middellange keten vetzuren bestaan uit laurinezuur. Dit zuur heeft een antibacteriële werking. Voorbeeld: moedermelk bestaat voor één derde uit dit zuur, om baby’s te kunnen beschermen tegen schadelijke bacteriën en schimmels van buitenaf. Het is dus eigenlijk een natuurlijk antibioticum. Het laat tegelijkertijd wel de goede bacteriën in de darmen leven, wat gewone antibiotica dus niet doet. Daarnaast gaat laurinezuur chlamydia, candida en voedselvergiftiging tegen.

Kokos verbetert daarnaast de opname van mineralen. Zo krijgen calcium, aminozuren en magnesium een kans om beter te worden opgenomen door ons lichaam. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, dus ook zij kunnen genieten van kokos!

Tropische volkeren gebruiken kokos al duizenden jaren en bij hen is nooit een negatief effect gevonden. Positieve effecten daarentegen volop. Aziaten en mensen rondom de Pacifistische eilanden hebben zelfs nauwelijks last van hart- en vaatziekten. Ook ouderdomsziekten en kanker komen amper voor. Dit alles terwijl ze ook nog eens hartstikke slank zijn allemaal. Wauw.

Hoe gebruik je het?

Kokosmeel, geproduceerd van gedroogd kokosvlees, is een natuurlijk bijproduct van de productie van kokosmelk. Je kunt het zelf maken, maar om veel tijd en energie te besparen kun je het ook gewoon kopen. Kokosmeel is bijzonder absorberend. Wil je het verwerken in een lekker recept? Dan heb je er maar weinig voor nodig. Kokosmeel is tevens te gebruiken als bloem om je gehakt mee te binden. Houd er wel rekening mee dat het sterk klontert. Met een handmixer krijg je een mooi egaal resultaat. Het kan ook erg droog zijn, maar het laat zich goed mengen met eieren. Een ander voordeel is dat het snel vult. Meer voor minder! Zorg dus voor een halve hoeveelheid meel en gebruik tegelijkertijd twee tot drie keer zoveel eieren.

Maak bijvoorbeeld eens voor een lekkere, stevige maar toch luchtige chocolademuffin. Dit is een recept voor bewuste zoetekauwen! Je hebt hier veertig 40 kokosmeel voor nodig, 20 gram rauwe cacao (ook een superfood!), 80 gram honing, 60 gram gesmolten kokosolie (lees hier zo meer over), 4 eieren en een halve theelepel baking soda.
Verwarm de over voor op 175 graden en doe hierna de cacao, kokosmeel en de baking soda in een kom. In een andere kom mix je de honing, de eieren en de kokosolie. Hierna kan het door elkaar gespateld worden en in muffinvormpjes worden gegoten. In vijftien minuten zijn deze lekkernijen al gaar en bruin! Tip: je weet wanneer ze gaar zijn van binnen als je er een satéprikker in steekt en deze droog blijft als je hem eruit trekt. Even laten afkoelen en smullen maar!

Liever geen kokosmeel, maar kokosolie gebruiken? Dit kan zonder problemen flink verhit worden. Zonder te oxideren, blijft de vetzuurbalans intact en ontstaan er geen vrije radicalen. Je kunt om deze reden zelfs frituren in kokosolie! Geen zin in friet die naar kokos ruikt? Gebruik dan de ontgeurde vorm.

Waar kun je het kopen? 

Kokos kun je het beste kopen van biologische herkomst en koude persing. Dit geeft de garantie dat er geen chemische middelen gebruikt zijn en ook dat de vetzuursamenstelling niet veranderd is. Je kunt het kopen in natuurvoedingswinkels of online.

>> Hier kan je Kokos olie/meel online kopen <<