Home » Agave

Agave

Veel mensen hebben de behoefte om zoetstoffen toe te voegen aan het eten. Suiker kennen we in vele gedaantes en ook honing is bij veel mensen een bekende manier van zoeten. Er kan echter ook worden gezoet met natuurlijke zoetstoffen waaronder dus honing, maar ook Stevia of Agave siroop. De agave is een succulente plant, waarvan vele soorten van nature voorkomen in Mexico. Een agave groeit vrij traag en kent pas bloei na jaren groeien. De meest voorkomende agavesoort is de Agave Americana, die in de 16e eeuw werd geïmporteerd in het Middellandse Zeegebied en Europa. De meeste agavesiroop komt tegenwoordig uit Mexico en Zuid-Afrika. In Amerika wordt ook de term Agave Nectar gebruikt. Dit is echter hetzelfde als agavesiroop en is dus niet natuurlijker dan de siroop die van de plant wordt geproduceerd.

TIP: hier kan je Agave siroop online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is het?

De agave is de botanische naam van een plantengeslacht van succulente planten. Deze plant komt van nature voor in Amerika. De meeste agaven komen van nature voor in Mexico, en dan voornamelijk de Agave americana. Agaven groeien traag en bloeien gebeurt pas na vele jaren. Op dat moment groeit een grote stengel uit de plant met daarop een aantal kleinere bloemen. Sommige agavesoorten blijven erg klein, terwijl sommige soorten maar liefst meters hoog worden. De harten van een plant die tussen de 7 en 14 jaar oud is, worden verwerkt tot zoete stroop die voor het grootste gedeelte uit fructose bestaat. De bladeren van de plant worden van de plant afgehaald en het sap wordt uit het hart van de agave gehaald. Het hart wordt ook wel de piña genoemd. Het sap wordt gefilterd en vervolgens verhit om complexe componenten om te zetten in enkelvoudige. Het gefilterde sap wordt geconcentreerd tot een stroperige vloeistof die iets dunner is dan honing. De kleur van agavesiroop varieert van een lichte tot donkere amberkleur. De lichtheid of donkerheid hangt af van de mate van verwerking. Agavesiroop is tot wel 25% zoeter dan normale suiker, waardoor er minder nodig is voor hetzelfde effect. Ook heeft agavesiroop een lagere glycemische index dan gewone suiker (een glycemische index van 15 ten opzichte van 70 in kristalsuiker). De suikers worden geleidelijker in het lichaam vrijgelaten wat zorgt voor verminderde schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Wat maakt Agavesiroop een superfood?

In de traditionele geneeskunde wordt de Agave atrovirens gebruikt voor pijn in de nieren en artritis. Ook aan agavesiroop worden verschillende gezondheidsvoordelen toegekend. Het wordt voornamelijk gebruikt als alternatieve zoetstof en suikervervanger en zeker voor diabetespatiënten is dit erg belangrijk. Agavesiroop bestaat voor wel 55-90% uit fructose en dit zorgt voor een lage glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel niet piekt. Bij normale suiker gebeurt dit wel. Door de lage glycemische index worden de suikers gelijkmatiger door het lichaam opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je dus minder last hebt van lekkere trek. Gewone suiker bestaat voor 50 procent uit glucose, dat zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je meer lekkere trek, wat natuurlijk slecht is voor de lijn. Dit wordt met het gebruik van agavesiroop voorkomen. Omdat agavesiroop tot wel 25% zoeter is, is er veel minder van nodig.

Hoe gebruik je het?

Omdat suiker naast fructose ook sucrose en glucose bevat, hebben deze een hogere glycemische index. En omdat we allemaal weten dat te veel suiker niet al te goed voor de gezondheid is, willen veel mensen suiker vervangen door een beter en gezonder alternatief. Agavesiroop is zo’n gezonder alternatief. Omdat het wordt gebruikt als suikervervanger, is de siroop dus zeer veelvuldig te gebruiken. Agavesiroop kent daarom dus vele verschillende toepassingen. Ontbijten met een lekker bakje yoghurt of kwark vol gezonde vruchten en superfoods als zaden en noten is bijvoorbeeld een geweldig begin van de dag. En met een klein beetje agavesiroop kun je de zure yoghurt lekker en gezond zoeten. Ook kan de siroop worden gebruikt bij het bakken van taart, cake en gebak. Een heerlijke muffin met blauwe bessen en agavesiroop is dus naast lekker ook nog eens verantwoord. Ook wordt agavesiroop veel gebruikt als smoothie ingrediënt. Zo wordt de smoothie toch iets zoeter, maar lever je niet in op de gezonde bijdrage van het drankje. Ook wordt er biologische en rauwe chocolade gemaakt met agavesiroop, iets dat je zelf ook makkelijk thuis kunt maken.

Het is erg belangrijk om agavesiroop met mate te consumeren. Bij overmatige consumptie kunnen namelijk gezondheidsrisico’s ontstaan. Je hebt van agavesiroop ook een stuk minder nodig dan van suiker om hetzelfde effect te creëren. Het is daarom ook logisch dat je niet te veel moet gebruiken. Je krijgt dan namelijk te veel stof binnen, en te veel is nooit goed. Overmatig gebruik van fructose kan namelijk leiden tot aandoeningen, zoals fructose malabsorptie, insulineresistentiesyndroom, hypertriglyceridemie, verminderde glucosetolerantie, hyperinsulinemie en versnelde urinezuur vorming. Wanneer agavesiroop in normale hoeveelheden wordt gebruikt, is er echter niks aan de hand en geniet je juist van het grote gezondheidsvoordeel dat de suikers zeer gelijkmatig worden afgegeven aan het lichaam.

Waar kun je het kopen?

Naast dat het belangrijk is om er niet te veel van te consumeren, is het ook belangrijk om te kijken naar een zuivere variant van agavesiroop. Doordat het product sinds de jaren 80 op grote schaal word gekweekt, is het dus soms lastig te achterhalen in hoeverre de kwaliteit van het product hierdoor is aangetast. De gekweekte planten kunnen zomaar een andere samenstelling hebben. Agavesiroop is veel verkrijgbaar in de supermarkt en online. Op internet zijn echter wel goede pure varianten te vinden.

>> Hier kan je Agave siroop online kopen <<